PERDOMO 10th Anniversary Reserva Corona Extra Connecticut

96 bodů dává recenzent
0 bodů dávají uživatelé (0 Hlasů)
Vzhled a konstrukce92
Vůně nezapáleného doutníku89
Prohořívání85
Tah100
Aroma (vůně dýmu)97
Dým (vzhled, chování)96
Popel100
CHUŤ98
Jak hodnotí doutník ostatní... Zanechte své hodnocení doutníku
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Zanechte své hodnocení doutníku

 

Tento doutník mi ležel v humidoru 3/4 roku. Snad pro jeho exotický vzhled se stále neskýtala ta správná příležitost k jeho okusení. Totiž, abych uvedl na pravou míru ten exotický vzhled: Doutník je balen v sytě oranžovožlutém celofánu, což je tak trochu nezvyk a správný psychologický kalkul od výrobce, neboť  taková embaláž na první pohled zaujme a doutník v humidoru od ostatních odlišuje. Rozdíl ve vzhledu zabaleného a „vysvlečeného“ doutníku jsem se pokusil znázornit na titulním fotu.

Pamatoval jsem si, že při nákupu na něj na webových stránkách prodejce pěli samou chválu. Doutník prý dostal od magazínu Cigar Aficionado 95 bodů ze sta, což byla ta správná výzva a byl jsem zvědav, kolik bodů mi moje excelová tabulka pro jeho finální hodnocení vypočítá (algoritmus v ní mám nastavený na všechny doutníky stejně, takže manipulace je vyloučená!) Při kouření jsem žil v domnění, že se jedná o doutník vyšší cenové hladiny, odhadoval jsem to tak na 300 Kč. Jaký však byl můj doslova šok, když jsem si v historii svých objednávek našel, že jsem za něj zaplatil pouhých 170,- Kč – neuvěřitelné! I za těch 300 by to tiž byl zatraceně dobrý doutník, ale za tuto cenu jich musím nakoupit ještě alespoň krabici, než se tato série, vyrobená k 10. výročí odrůdy Reserva vyprodá.

Doutník má perfektní konstrukci, na které by mi bývala vadila poněkud plochá hlava téměř bez jakékoli svažitosti – to však pouze v případě, že bych neměl po ruce svůj oblíbený kruhový cutter. Obyčejnou gilotinou by bylo velmi obtížné doutník seříznout na jakýkoli jiný než humpolácky široký průměr, což zrovna neoblibuji. Relativně malinký otvor vykroužený kruhovým cutterem však naprosto dostačoval, nátisk byl velice příjemný, a – jak se ukázalo v průběhu kouření – tah byl i tak naprosto stoprocentní od začátku až do konce. Zajímavý je i prstýnek, u něhož výrobce papírem nešetřil, a který může na první pohled působit až poněkud nabubřele. Ale naštěstí přísloví navrch huj, vevnitř fuj, se nemohlo v tomto případě potvrdit méně!

Vůně nezapáleného doutníku byla jemná s nádechem příjemného pižma. Už jsem však držel v ruce doutníky, které měly výraznější a mnohoslibnější vůni. To jsem však ještě nevěděl, že tento doutník čeká jen na zapálení, aby vydal své největší poklady – ale za malou chvilku jsem se to dozvědět měl. Troufám si říct, že není příliš obvyklé, aby se kuřákovy chuťové pohárky dostávaly do extáze okamžitě po zapálení doutníku – přece jen většinou chvíli trvá, než se chuť ustálí. Je to zvyk, který způsobuje, že ani smysly nejsou nabuzeny hned od začátku, a ještě dospávají. V tomto případě však byly probuzeny o překot, a bylo to probuzení po čertech příjemné.

perdomo-10th-anniversary-connecticut-02

Téměř vzápětí se totiž rozvine plná a velice rafinovaná chuť, v níž dominují rozličné květinové a pryskyřičné tóny. Jsou to výšky, které se prolínají, doutník žije od začátku nezvykle barevným a bohatým chuťovým životem, což mi připomínalo slunečný den se zurčícím potokem a šumícím obilným lánem (ačkoliv za okny ve skutečnosti byl špinavý únorový den). Zkusil jsem – napoprvé dosti neopatrně – vyfouknout bohatý krémový kouř nosem, a musím říct, že to byla exploze do hlavy a chvíli jsem měl co dělat, abych se dojetím nerozplakal. Pocit to však byl – i přes veškerou svou fyzickou náročnost – téměř rajský. Při dalších příležitostech se mi podařilo vyfouknout vždy maximálně polovinu kouře nosem, než mě intenzita zážitku donutila kapitulovat, ale teď, když už je po všem, nemohu říct, že by se mi nestýskalo a že bych nepatrně nelitoval své nedostatečné odvahy k sebetrýzni.

Chuť doutníku se po celou dobu kouření držela na vysoké úrovni, ke konci přibývalo dřevitých a pryskyřičných tónů, a v závěrečné třetině jsem konečně po čase zažil, co to znamená, když se řekne chuť husté tmavé smetanové čokolády – bez eufemismů a bez příkras. Doutník zkrátka do posledního potažení chutnal naprosto skvěle a v tomto ohledu patří k tomu nejlepšímu, co si našlo cestu do mého humidoru. Za zmínku stojí i to, že zhruba od poloviny se krycí list dostatečně prohřál, aby začal vydávat své lahodné aroma při potahování – a to je vždy něco, co mě u doutníku naprosto dostane a nemůžu pak jinak, než hodnotit velmi, velmi vysoko.

Zvláštní kapitolou, která určitě ještě stojí za zmínku, je popel. Ačkoliv formát mého doutníku byl Corona Extra, což není znova nejtlustší velikost, popel se vyznačoval dokonalou, až neuvěřitelnou pevností a stabilitou. Za celou dobu kouření odpadl celkem jenom dvakrát (!) a i v tom se tedy Perdomo 10th Anniversary zařadil k naprostým specialitám v mém kuřáckém portfoliu.

Co říci závěrem? Za tuto cenu naprosto famózní, a bojím se, že i neopakovatelný zážitek. Smekám klobouček.

perdomo-10th-anniversary-connecticut-03

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *